Otázky k testu 2L 26.2.

18.02.2015 23:16

NRP a ústavní péče

(otázky stejné, úkoly se mohou lišit obsahem)

Otázky:

  • Jaké dva základní zákony se věnují rodině a NRP?
  • Uveďte 3 rozdíly mezi osvojením a pěstounskou péčí.
  • Od r. 2013 byl zaveden nový druh pěstounské péče – tzv. PP na přechodnou dobu. Jakou péči má nahrazovat, o co jde a jak probíhá?
  • Jaké jsou zařízení ústavní výchovy?
  • Jaká jsou zařízení ochranné výchovy a které děti jsou do nich umisťovány?
  • Co je náplní práce diagnostického ústavu?
  • Co se skrývá pod pojmenováním „svěření do péče jiné fyzické osoby“
  • Kdo rozhoduje o umístění dítěte do ústavní péče?
  • Vyjmenujte alespoň 5 práv dítěte. Co se děje pokud jsou práva porušována?

 

Úkoly:

doplňte:

O umístění dítěte do dětského domova rozhoduje …….. . Do  ……………..  (druh péče) je možné jej dát pouze v případě, že jej rodiče nekontaktují alespoň …… měsíců, v případě dětí do 2 let alespoň …… měsíce.  Kontakt je například i ………… .  Pokud pominou důvody pro umístění dítěte do ústavní péče, pak se dítě vrací do ………………….. .

Adopce je dvojího druhu …………. a …………… .  ………………..  je do doby 1 roku věku dítěte.

Adoptované dítě by se mělo dozvědět ……………………………. . 

Při adopci rodiče dítěti zajišťují…………. Na rozdíl od pěstounské péče, kde biologičtí rodiče mají nadále ………………. Povinnost, a pěstouni dostávají ………………….. od státu. Při pěstounské péči je možný kontakt dítěte s ……………………. .

………………… (druh péče) zaniká 18. Rokem.

......................... je jediné zařízení které může přijímat děti bez soudního rozhodnutí.

Pokud je dítě možné umístit k jiné blízké osobě (babička, dědeček, zletilý sourozenec) soud toto umožní a nazývá to jako …………………………….. .

 

Shrňte obsah článku, na základě vlastních informací popište současný stav formlujte vlastní názor k dané problematice:

Středečním rozhodnutím vláda schválila strategii, jež začne do dvou let zavírat kojenecké ústavy a děti posílat pěstounům. Úředníci tak mají více pomáhat rodinám v krizi. Od roku 2014 neskončí v kojeneckém ústavu ani jedno dítě do tří let. O dva roky později přestanou úřady posílat do domovů i děti mladší sedmi let.

Posílení práv dětí, o které se místo ústavů budou starat profesionální pěstouni, je v oblasti péče změnou, kterou Česko v uplynulých šedesáti letech nepamatuje. Domova se tak dočkají i děti nemocné, zneužívané, závislé na drogách nebo děti z babyboxů, které potřebují najít náhradní "rodinu" během pár hodin.

"Je jednoznačně prokázané, že ústavní péče zejména v nejnižším věku má negativní následky na rozvoj osobnosti," odůvodňuje změny ministr sociálních věcí Jaromír Drábek. Nejprve se ústavy přestanou plnit nejmenšími dětmi, později i předškoláky.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/ruseni-kojeneckych-ustavu-proslo-vladou-zacne-v-roce-2014-pjy-/domaci.aspx?c=A120105_1710948_domaci_jw