test Pedagogika: Rousseau, Herbart, Pestalozzi, Herbart

14.03.2013 00:00

Test z pedagogiky se bude sestávat ze 3 částí, všechny části budou mít stejnou bodovou hodnotu. První část se píše klasickou písemkovou metodou k bodům č. 2 a 3 můžete využívat jakékoli pomůcky, skripta, slovníky, počítač aj.

1) Znalosti o jednotlivých významných postavách. Dostanete zadánu jednu z postav (Komenský, Rousseau, Herbart, Pestalozzi) a zodpovíte otázky týkající se Životopisných údajů, pedagogických a filozofických názorů, metody jejich vyučování. Tyto otázky budou zodpovídány bez pomoci poznámek či jiných materiálů.

2) Porozumění textu a uvedení souvislostí. Budete mít za úkol pročíst krátký text některého ze 4 autorů  a vyjádřit, co tímto textem autor chtěl říci. Myšlenky uvedené v textu můžete pospojovat s informacemi o kterých víte, nebo si je přečtete ze skript či poznámek. (např: Komenský v tomto textu vysvětluje, že by učitelé měli učit názorně - tedy za pomoci příkladů.  Jde tedy o jednu ze zásad výuky, které komenský formuloval.  Dašími byly: aktivita žáka.... atd. Nebo: Komenský zde popisuje cíl výchovy - k čemu by měl člověk směřovat. jeho pojetí cíle, tak jak je zde popisuje, vychází z jeho filozofického názoru, který byl....) Poznámky, skripta, počítač, slovník můžete využít v průběhu psaní.

3) Formulace vlastního názoru: Každý z vás si dopředu může vybrat jednu z otázek (někde jde o několik otázek vážících se k jednumu tématu), které jsou pod každou osobností. V průběhu týdne si na ně můžete rozmyslet odpověď, prodiskutovat ji doma, se spolužáky aj. Mělo by jít o váš pohled, váš názor. Přímo na hodině pak budete tento názor formulovat, není dovoleno si však opsat "hotový text".. Pokud se chcete doma připravit, můžete si napsat názor na nečisto (ale ve škole jej použít nemůžete) nebo si sepsat osnovu či poznámky k tématu a na jejich základě názor sepisovat.

Váš názor by měl mít rozsah 70-120 slov.